Tarzan Zéró

Ajánlás Vetlényi Zsolt festőművészről

Ha Vetlényi Zsolt mandolinművész lenne, csak egyetlen húr feszülne hangszerén: a szív hangját pengetné. Azt az egyetlen húrt mosolyogva pengetné..! Így szólna dalának szövege: „Ember légy, szerető ember légy, szeresd a világot, szeresd az életed napjait!” Igen, ennyi lenne a szövege. Egyszerűen ennyi és kész.

…De Vetlényi Zsolt nem mandolinművész, hanem festő. „Jó lélekkel, szépen és egyszerűen” - Vetlényi Zsolt e hármas jelszó szerint alkotja festményeit. Képei jóságos világával a mi hétköznapi világunk jósága gyarapszik. Vetlényi képein az eltűnt gyermekkorunk észrevétlenül visszaszivárog belénk. Vetlényi képein mindig süt a nap. Még éjszaka is süt, vagy akkor is, ha esik a hó. Vetlényi képeit jó nézni, mert süt rajtuk a nap. …Hát ezért adják műtermének címét kézről kézre a vevők! …Hát ezért ad el oly sok képet! Különben pedig kit érdekel, hogy jobb oldalra festi-e a madarakat, vagy bal oldalra festi-e… Kit érdekel ez?!

Őt magát, Vetlényit érdekli ez. Képeivel hosszan babrál, szenved és vajúdik. „Ez itt még nincs készen, emez sem, arról ott még hiányzik egy eprecske. De amaz ott, készen van. Ha megszárad, vihetik!” Vetlényi párhuzamosan fest egyszerre négy-öt képet. Ezek vannak az állványon. És fejben, ugyanolyan párhuzamosan, ám a végtelenben mégis találkozva, egyszerre festi az egész világot.

Fest a buszon. Fest zuhanyozás közben a fürdőkádban. Fest újságolvasás közben. Fest reggel, míg a kávéját kortyolja. Fest a szülői értekezleten. Festi lányait. Két gyönyörű, virgonc lánya van, őket visszatérően, nem szűnő apai hódolattal, állandóan megfesti.

Festékével mélyen belefest a világegyetem színébe. Nem vették észre, hogy a világ néha kivilágosodik..?

Vetlényi Zsolt képeinek kiállítását fehéren-feketén javaslom. Ez olyan világos, mint a Nap.
Budapest, 2004. február 15.
Rókás László
koreográfus és táncművész
a Sofa Trio táncszínházi együttes alapítója
a franciaországi „Centre Chorégraphique National d’Orleans
et Compagnie Josef Nadj” társulat tagja
lakcím: 1031 BUDAPEST, SELYEMFONÓ u. 8. e-mail: