Tarzan Zéró

Mata Hari harakiri dalai

(ál-futurista kiáltvány egy futurista tánchoz)
1987

1. Mambó-rock a Szívhegyen

Halló, Homo Sapiens! Halló, Gorillák! Halló, Kamikáze! Halló, Mata Hari! Riadó! Riadó!

Lejárt az álmodozások kora! Jelszó hasít az éteren át! Jajszó harsog, jelet ad a kozmoszban! Figyelem, figyelem! Ívpályán keringő hengerded káposzták küldenek hívójelet az ellipszis többi szatellitjének. ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! Halló, Tejút! Halló, fiúk, halló, lányok! Halló, élők! Halló, halottak!

Riadó! Riadó! Rohanó sugárutak keresztezik egymást a kirakatok fényében. Ó, száguldás, ó, expresszvonat, te legyél az istenem! Pöfögő kalauzok tolatnak a vágányokon szerelmi légyottra, óriási áriák áradnak nonstop! Gramofontű lebeg felettem, mint hattyú, egy szivattyú serceg szép melódiát. Halló, itt a Himalája! Vigye haza, hogy kipróbálja! Általános lányok, pislogjatok! Világ meddőhányói! Meddig hánytok?

Riadó füstöt fújjanak a gyárkémények! Hatalmas ventillátorok keverjék a léget! Homo Sapiensek, haladjatok a távoli jövő felé, hol a múlt ritmusát jelen időben dobogják a szívek! Az atomkor hajnalán különös lebegés töltse be az űrt! Nem hátrálunk meg a rádióaktivitás elől! Nem félünk a farkastól! Nem félünk a zombiktól, akik zoknit zabálnak titokban, nem félünk a kettéhasadt egész két felétől! Légy éber! Légy erős! Higgyél a hihetetlenben!

Légy párhuzamos! Találkozzunk a végtelenben! A horizont vonalán vibráló neonok hirdetik remegő fényekkel: "A TEVE A SIVATAG HAJÓJA!" Sok sivatag hullámozzék a teve alatt, mint tenger! Szőrös, meleg, izzadó medvék gőzkalapáccsal üssenek gőzszöget a tűzfalba, és falják fel melegen, hamm! Rogyjanak térdre a flamingók, mint a nyíló virág! A nyálazó krokodilok torkából gyászzene törjön elő, a pálmafák árnyékában kakofónia ereszkedjék a tájra! Lánccsörgés hangjára lemegy a nap, hörögve esteledik. Te lélegző, sötét dzsungel! Lennék én Tarzanod, hogy kötélen átlendüljek majmok felett! Sebezhetetlen vagyok! Fingó flamingók, hasító kések, vérző, mély metszések! Lopott antilopok szökellnek pampán és szavannán. Mérgezett nyilak suhannak felém hangtalan. Tülkölő elefántok botlanak testembe, de este nem árthat semmi, mert az este éjfekete, mint a szurok! Szuronyt szegezz! Pengék metéljék a jajgató tésztát! Zúgjon, harsogjon a csatazaj! Előre, szputnyikok! Előre, rakéták!

Rakéták mutassák az utat a távoli Tejút felé! Mit számít a zengő torkú porszívók kihívása, én jelen időben vagyok! Követelem az önkontrollt a modern idők küszöbén! Senki ne írjon zagyva szövegeket! A jövő állítmányaival ne dőljön egyetlen betű sem a felejtés kútjába! Ide hallgassatok, betűkalmárok! Ide hallgassatok, kockamellű lányok! Én Mata Hari mechanikus unokája vagyok! Zúg, csattog, zakatol az elektromos szívem a magasfeszültségben. Fölizzanak a wolframszálak, mágneses mezőkön járok. Könny gyűlik krómozott szemembe, dinamóm mereven pörög, eláraszt a mélabú! A fény árad, árad a kozmoszban! Matt ragyogással fénynyalábok ereszkednek a Végtelen szétbonthatatlan elegyére, melyet most egy régi hallgatónk kérésére sugározunk az éter hangtompító közegében. A szám címe: "Mambó-rock a Szívhegyen". Most állítsuk a hangerőt az érzelmek maximumára!

2. Mata Hari melódiák

ZEP! ZEP! ZEP! Halló, pilóták! Halló, Titanic! ZEP! ZEP! ZEP! Vége az álmodozásnak, lejárt a rádióhallgatás kora! Rántsátok le a leplet a jövőről! Ne törődjetek a leláncolt, izzadó, szőrösen gőzölgő medvékkel, kik mámoros kórusban süvöltik, hogy "a testvéreitek vagyunk, csillogó üstdobok!" Testvéreitek vagyunk, marslakók! Testvéreid vagyunk, Tarzan! Megszelídítjük a jéghegyet! Legyőzzük a bajnokot! Lejárt a vesztegzár ideje! Kisajátítjuk a hanyatt esést! Általános sebkötést mindenkinek! Félre a vágányokkal, melyeken átjárni tilos! Én a modern idők haldokló lovasa vagyok! Jelképem az üdítőital! Homo Sapiensek, katapultáljatok a távoli jövő felé!

A stadion közepén reflektorok kereszttüzében ragyogjon jelszavunk: "ÉLJEN A NEON!" Fény gyúl a szimulátorok szívében, meghátrálnak az oxigénpalackos urak. Felnézünk a lelátókra, ahol a megafonok harsogják a melódiát: ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! Zengjen a banánpuding-tangó! Félre a foxtrottal, szvingeljétek át az éjszakát! Kamikaze, te vagy az esélyes, te vagy a fogó! Platina rakéták írják az égre, mikor van szerelemcsütörtök! Homo Sapiensek, haladjatok a jövő vasárnap felé! Öleljétek át a tűzoltókészüléket! Kérjétek fel egymást táncra, mint a mókus fenn a fán! Két zsiráf tangót táncol a jövő évezred küszöbén. Mutassatok új figurát a modern idők modern hajnalán!

Eszkimók! Igyatok intravénás szódát! Nyújtsátok karjaitokat oldalsó középtartásba! Jelöljétek be az ábrán a legrövidebb utat, és landoljatok a Himaláján!

Hentesek! Engedjétek hozzám a láncfűrészeket! Hajrá, vágóhidak! Hajrá, Kamikáze! Tomboljon a megalománia! Faljátok fel a dinoszauruszokat és járjatok versenyautón! Faljátok fel a versenyautókat és járjatok gyalog! Faljátok fel az aszfaltot és köpjetek kátrányt! Izzadjatok betont! Minden perc drága! Lejárt az álmodozások kora! A művészet halott! A kultúra áru! Vásároljatok ablaktörő kalapácsot! Zúzzátok szét a totemeket! Éljen az elektromos áram! Zabáljatok áramot! A magasfeszültség olcsó, ízletes és tápláló! Vibráló dinamók, szeretkezzetek velem! Szüljetek százezer voltot! Zúgó transzformátorok kürtöljenek izgatott hívójelet: ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! Én elektromos randevúra sietek! Csókold meg a fémből fonott arcomat és ne feledd: csókért cserébe csók jár!

Szív küldi szívnek a szívritmust. Szívjatok szivart, szamurájok! Kaszaboljátok szét a múltat! Kettéfűrészeljük a jéghegyeket! Megduplázzuk a fénysebességet! A mi erőnk a Megawatt! A mi urunk a Generátor! Csavaranyák, zümmögjetek elektromos altatót! Zabáljatok villanykörtét! Önműködő dudák és gépzongorák harsogják az új idők elektromos dalait: ZEP! ZEP! ZEP! ZEP! I LOVE YOU, DINAMITE!

A motornők krómozott kebelén puffognak a pufajkák. Mechanikus szexben ég a koksz. Szaxofonok, búgjatok vugit! Remegjen a nyálas bambuszotok! Föl és le, be és ki, bömbölve hatoljon belétek a légkalapács! Megvadult teherliftek szállítsák a kéjt! Dugattyúk, dugjatok!

Automaták! Hallgassátok Mata Hari dalait! A slágerlistát Mata Hari vezeti. Dalának címe: „I LOVE YOU, KAMIKAZE”. Dobogjon a dobhártyánk Mata Hari harakiri dalára!

3. Zepmania

Halló, elektrosokk! Halló, szívbénulás! A Radiál Rádió adását reklámmal folytatjuk. Repüljön rakétával az angyalok közé! Túlélő túra a kozmoszban! Mentőmellényt adunk a vágyainak! Katapultáljon Ön is a távoli jövő felé!

Homo Sapiensek! Indítsátok be az önindítót! Hátra arc! Teljes gázzal a vészkapcsoló felé! Kapcsoljatok a csillagközi csatornára! A monitor a holtverseny futamát közvetíti. Elöl repül Mata Hari, mögötte Tarzan, a kanyarban Kamikáze! Tarzan előz, index, Tarzan elhúz, így a detonálók sorrendje: első Tarzan, második Mata Hari, a harmadik helyen Kamikáze robbantott. Kedves túlélőink, radioaktív sugárzásunkat most reklámmal folytatjuk!

Homo sapiensek, öltözzetek modern divat szerint! A túlélők divatja a golyóálló fürdőnadrág, fölötte vasbeton mentőmellény és védőszemüveg. Hátul oxigénpalack. A hölgyek csavarral rögzített melltartót hordanak. Kiegészítésként divatos bukósisakot és térdvédőt ajánlunk.

A katasztrófa közelít! Lejárt az álmodozások kora! A táskarádiókból árad a popzene nonstop! A megvadult tubusokból megállás nélkül ömlik a fogkrém, lángot vetnek az öngyújtók és szétrobban a szóda. Fékezzetek, mosóporok! Támadnak a tabletták! Nincs kegyelem! Figyelem, figyelem! Miss Gorillát Tarzan várja a vészkijáratnál! A szívek futamában kiütéssel győzött a munkagépek csapata! Kezeket fel, Kamikáze! Pénzt vagy életet? Riadó! Riadó! S.O.S.! S.O.S.! H2O! H2O! Szuronyt szegezz! Maszkot fel! Kilövés! Katapult!Ultramodern táncok rázzák testemet a kihalt urológián. Spirituszban lötyögő húskampón a szívem felfüggesztve pihen. Csöpög az intravénás mambó.Te ostoba szív! Ostoba szív, bugyogj könnyízű melódiát!

* * *

(Elhangzott a Pesti Vigadóban 1987-ben rendezett Fiatal Művészek Fesztiválján, Földi Zoltán előadásában. A szövegre Rókás László készített koreográfiát az Art of Noise zenéjére, melyet a Brutus Klub táncegyüttes adott elő.)